Karel Doormanlaan 220
3572 NZ Utrecht
tel. 06 10 79 48 75


Wat is de waarde van mijn object?

Voor de waarde van een object kunt u het beste terecht bij een antiekhandelaar, taxateur of veilinghuis, en niet bij een restaurator.Of een object voldoende waarde heeft om gerestaureerd te worden is soms ook iets wat u het beste zelf kunt beoordelen. Voor veel mensen is er een grotere emotionele waarde dan een commerciële. Vaak komen mensen langs met een object uit de familie, omdat het bij oma of opa stond. Dan is het leuk om het weer netjes te hebben, en op die manier door te kunnen geven aan kinderen of kleinkinderen...

Wat zijn de restauratie kosten?

Soms denken mensen dat hun object niet de moeite waard is om gerestaureerd te worden. Dat er alleen museale stukken worden aangepakt. Dat is zeker niet het geval! De kosten van restauratie zijn voor ieder object verschillend, de conditie en aanwezigheid van oude restauraties speelt een rol. Aarzel niet om het gewoon even te vragen, het hoeft niet tijdrovend te zijn. Er kan soms voor een eenvoudigere restauratie gekozen worden door te kiezen voor een bepaalde afwerking (netjes, maar misschien niet geheel onzichtbaar). Het is toch leuk als iets uit de familie, of een ''op de kop getikt'' stuk weer mooi gemaakt kan worden? Als een object gebroken is, maar alle scherven zijn er nog, dan kost dat natuurlijk minder tijd dan wanneer een gedeelte ontbreekt en aangevuld moet worden. Samen met de eigenaar wordt het object bekeken, en wordt een offerte gegeven. Stuur een foto op, en ik kan een indicatie geven. Of kom geheel vrijblijvend langs (wel even een afspraak maken).

Wat te doen als een object gebroken is? Vervoeren van keramiek

Probeer voorzichtig alle stukjes te verzamelen, en wikkel elk stuk in zacht papier of bubbelfolie (om stoten en trillingen op te vangen). Doe de kleinste delen (splinters) in een apart zakje. Leg nooit teveel borden op elkaar (er kunnen barsten in zitten die kunnen breken). Meerdere borden in een doos kunnen beter in de lengterichting -op de zijkant- staan. Doe het geheel in een stevige doos of mand.
Musea hebben professionele methoden voor opbergen en transport.

Als u toch een object zelf wilt lijmen om voorlopig verlies van scherven te voorkomen, kies dan voor Velpon. Dit is een lijm die redelijk makkelijk los te krijgen is. Vooral geen Bison kit en dergelijke! Deze kunnen porselein en aardewerk permanent verkleuren.

Hoe kan ik het beste zorgen voor het gerestaureerde object?

Afstoffen met een droge of licht vochtige doek.
Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen waar zuren of basen in kunnen zitten.
Gerestaureerde objecten kunt u het beste niet meer gebruiken vanwege aantasting van het restauratie materiaal (stop het niet in de vaatwasmachine).
Zorg voor een degelijk ophangsysteem als het gaat om schotels en borden. Gebruik ophangsystemen met geplastificeerde metalen onderdelen. IJzer kan randen beschadigen.

Verzekeren van uw object

De eigenaar is zelf verantwoordelijk voor schade aan of verlies van een object ten tijde van vervoer naar en verblijf in het atelier.U dient contact op te nemen met uw eigen inboedelverzekering. In de meeste gevallen zal uw object gedurende de periode van restauratie en na melding aan de verzekeraar onder uw eigen inboedelverzekering vallen en dus verzekerd zijn in mijn atelier.

Algemene voorwaarden Restauratoren Nederland

Download hier de pdf

Instagram  Follow me on Instagram