Karel Doormanlaan 220
3572 NZ Utrecht
tel. 06 10 79 48 75

Opleiding

Maud Schermer heeft een professionele opleiding gedaan aan het Instituut Collectie Nederland, het huidige RCE -Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed-, in Amsterdam in keramiek- en glasrestauratie. Sinds ca 20 jaar is zij werkzaam als zelfstandig restaurator, en deed o.a. een project bij het Rijksmuseum. Oorspronkelijk opgeleid als kunsthistorica aan de Universiteit Utrecht, kroop toch het bloed waar het niet gaan kon. Altijd al graag met de handen bezig, is het nu mogelijk om dat tot in perfectie te doen.

Tijdens de opleiding zijn boeiende stages gedaan in het buitenland zoals bij het Conservation Centre in Liverpool (UK), en in het Historisches Museum in Basel (CH). Daarnaast is stage gelopen in een privé atelier in Amsterdam, waardoor werken in een klein atelier ervaren kon worden.

Alle mogelijke opdrachten zijn welkom! Van museale stukken tot erfstukken van (groot-)ouders, al kan dat ook samen gaan natuurlijk... Juist de afwisseling van het grote en het kleine is aantrekkelijk.

Werkzaamheden en nevenactiviteiten

Tot nu toe: Restauratiewerk in eigen atelier.

2018: bijzondere opdracht voor tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag: Islamitische keramiek- en glasobjecten gerestaureerd voor de tentoonstelling ''Glans& Geluk''

2016: bijzondere opdracht voor Slot Zuylen, de Chinese knikpoppen gerestaureerd! Zie het artikel bij "pers".

2011-2013: freelance werkzaamheden bij het Rijksmuseum Amsterdam. Een belangrijke opdracht is geweest om een topstuk van de Meissen collectie, "de Ara", te restaureren voor de opening van het nieuwe Rijksmuseum. De vogel, gebroken in honderden delen, is weer heel te zien in een bijzondere ronde vitrine met meerdere Meissen dieren in de nieuwe opstelling (afdeling 18de eeuw).

2013, 2017: In opdrachten van Erfgoed Gelderland: kwaliteitsmeting (nulmeting) van een deelcollectie van het Museum moderne Kunst Arnhem en Historisch Museum Arnhem en andere lokatie.

Gastdocent aan de UvA Amsterdam: master conservering en restauratie (keramiek en glas).

Van 2005 tot 2008 bestuurslid van de Vereniging van Vrienden van keramiek en glas zie www.vormenuitvuur.nl, organisatie van excursies.

Werkzaamheden voor Nederlandse Musea, particulieren, antiquairs en veilinghuizen.
Enkele opdrachtgevers: Rijksmuseum Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Centraal Museum Utrecht, Catharijne Convent Utrecht, Museum het Schielandshuis Rotterdam, Tegelmuseum Otterlo, veilinghuis Christie's

Instagram  Follow me on Instagram